De beste wijnklimaatkast voor in je huis

Je bent erover uit. De laatste jaren ben je steeds meer van wijn gaan houden en heb je een smaak ontwikkeld voor verschillende soorten gelegenheidswijnen. Voor zaterdagavond heb je, je sociale wijn, zondagmiddag trek je de boekenwijn open. Dan heb je nog tal van andere smaken die passen bij verschillende bezigheden en momenten. Je hebt echter maar twee temperatuurstanden, namelijk de kamertemperatuur in huis en de koelkast temperatuur. Je hebt een beslissing genomen: Je gaat een wijnklimaatkast kopen. Een wijnklimaatkast zou perfect zijn, omdat je dan zelf in de hand hebt bij welke temperatuur je de wijn zou willen bewaren. Nu je eenmaal op zoek bent naar de beste wijnklimaatkast kom je er echter achter dat er veel teveel keus is. Om een weloverwogen keuze te kunnen maken, zal je, jezelf enkele vragen moeten stellen, bijvoorbeeld wat voor soort(en) wijn je in de wijnkast zou willen bewaren.

Wat doet een wijnklimaatkast?

Het is duidelijk dat een wijnklimaatkast niet hetzelfde is als een normale koelkast. De wijnklimaatkast bevat geavanceerdere technologie die het mogelijk maakt om wijn op de ideale temperatuur te bewaren. Als je een wijnliefhebber bent hoeft niemand je te vertellen dat wijn het beste tot haar recht komt bij de ideale temperatuur. De geur en smaak van de wijn worden dan het beste gepreserveerd. Wat de ideale temperatuur is, verschilt per wijnsoort. Witte en rode wijn zijn bijvoorbeeld het lekkerst op heel specifieke, van elkaar verschillende temperaturen. Als je vaak beiden in huis hebt, moeten deze in een ideale situatie dus apart bewaard worden. Er bestaan veel verschillende wijnkasten en meestal zijn de temperatuurinstellingen daarbij in zones opgedeeld, wat het mogelijk maakt om beide soorten wijn in dezelfde klimaatkast te bewaren.

Er bestaan wijnklimaatkasten met twee temperatuurzones, maar ook met meerdere temperatuurinstellingen. Waar je echter op moet letten bij het selecteren van een geschikte klimaatkast is hoeveel van de temperatuurzones apart van elkaar instelbaar zijn. Het komt namelijk voor dat een klimaatkast vier temperatuurzones bevat. Deze kast heeft dan bijvoorbeeld vier niveaus, waarbij het onderste en bovenste niveau naar wens kan worden ingesteld, maar de middelste twee niveaus niet. De middelste niveaus zitten qua temperatuur dan altijd tussen de bovenste en onderste temperatuur in. Je hebt dan dus wel vier verschillende temperaturen, maar de middelste twee zijn dan misschien voor jouw specifieke wijnsoorten niet ideaal. In dat geval is het beter om een wijnklimaatkast te kopen die vier individueel instelbare temperatuurzones heeft.

Verschillende maten

Verder is de maat van de wijnkast van belang. Sla je veel wijn tegelijk in? Of heb je altijd maar één, of twee flessen in huis? En welke soorten wijn zijn dat dan? Als je maar 4 flessen in huis hebt, maar iedere fles moet op een andere temperatuur bewaard worden, dan moet je alsnog naar een wijnklimaatkast op zoek gaan die vier individueel in te stellen lagen heeft. Het is sowieso aan te raden om altijd een wat grotere wijnkast te kopen dan je op dat moment nodig hebt. Zo laat je ruimte over voor als je nieuwe wijnsoorten tegenkomt die je graag in huis zou willen hebben.

Bron: Smaak van de Wereld | Specialist in Wijnklimaatkasten

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *