Onderzoek naar de man in de keuken

Vrouwen domineren nog altijd in de keuken

De Nederlandse vrouw domineert nog altijd in de keuken. Dat blijkt uit recent onderzoek van EenVandaag. Hoe komt dit, en waarom denken wij dat dit anders kan? Op deze pagina lees je er meer over. 

  • in 81% van de huishoudens bepaalt de vrouw wat er wordt gekookt
  • in 73% van de huishoudens kookt voornamelijk de vrouw
  • 27% van de mannen kookt nooit
  • Vrouwen geven hun kookkunsten een 7,3, mannen een 6,7
onderzoek-koken-1

Vrouwen koken beter, vaker en beslissen wat er op tafel staat

Anno 2019, en de vrouw is nog steeds de baas in de keuken? Helaas is dit waar. Vrouwen koken beter, vaker, en beslissen ook veel vaker wat er gegeten wordt. Waarom? Omdat zij de boodschappen doen. Of simpelweg omdat de man hier geen mening over heeft en het hem niet interesseert. Het zijn overigens vooral oudere mannen die (bijna) nooit gekookt hebben. Dit alles blijkt uit onderzoek van EenVandaag (2019). 

onderzoek-koken-2

Vrouwen: mijn partner kook niet lekker

Onderzoek van Keukenloods (2018) wijst uit dat liefst 28% van de Nederlandse vrouwen vindt dat hun partner niet goed kan koken. Opvallend: vooral vrouwen van 60 jaar en ouder (37%) is niet te spreken over de kookkunsten van de partner. Onder jonge vrouwen ligt dit op 20%. Overigens kunnen mannen zich hier niet in vinden. 90% van de mannen zegt zich niet te schamen voor het eten dat hij voorschotelt aan zijn vrouw. 


onderzoek-koken-3

Mannen koken wel uitgebreider dan vrouwen

Internationaal onderzoek van Maggi (2015) toont aan dat mannen weliswaar minder vaak koken, maar dit wel uitgebreider doen. Mannen vinden koken over het algemeen leuker, zijn minder traditioneel en werken minder planmatig dan vrouwen. Uit hetzelfde onderzoek blijkt overigens dat geen volk ter wereld zo kort in de keuken staat als de Nederlanders: gemiddeld slechts 18 minuten per avondmaaltijd.


onderzoek-koken-4

Brits onderzoek: mannen kunnen wel koken

Uit een Brits onderzoek (2012) is gebleken dat 10% van de vrouwen jaloers is op de kookkunsten van hun man. Echter bleken mannen er in gezinnen niet altijd goed af te komen. Bijna 2 keer zoveel kinderen verkiest de kookkunst van mama boven die van papa: 28% versus 15%. De andere helft van de kinderen vindt de maaltijden van papa en mama even lekker. ​Mannen hebben hierin dus een flinke inhaalslag te maken.


onderzoek-

Waarom koken mannen minder?

De Volkskrant lanceerde onlangs (2018) een special waarin ingegaan werd op de vraag: "Waarom is het huishouden nog steeds het domein van de vrouw?". Een belangrijke reden is dat we in Nederland nog vrij conservatief zijn. We geloven dat het gezin de hoeksteen is van de samenleving, en dat de vrouw verantwoordelijk is voor het runnen van het gezin. Dat houdt dus ook in de huishoudelijke taken zoals koken en schoonmaken. Onderzoek van Ouders van Nu toont aan dat vrouwen deze traditionele rolverdeling wel prima vinden. Daarnaast is het zo dat vrouwen gemiddeld minder uren werken (Bron: CBS, 2019) en dus ook vaker in de gelegenheid zijn om te koken. 

Samen koken goed voor de sfeer

Ook HelloFresh deed zelf een onderzoek naar de verschillen tussen mannen en vrouwen op het gebied van koken. Schokkende conclusie: men kookt liever alleen dan samen. 28% van de mannen vindt de kookkunsten van hun partner slechter dan die van zichzelf. Bij vrouwen is dit zelfs 51%. Vooral vrouwen (33%) ergeren zich aan de troep die hun man achterlaat.  Mannen (47%) vinden het gemiddeld minder erg om samen te koken met hun vrouw of vriendin. Vrouwen (57%) hebben daar toch iets meer moeite mee. Stellen ervaren stress als ze samen in de keuken staan, terwijl koken juist kan verbinden. 

Mannen in de keuken - Copyright 2019 - Alle rechten voorbehouden